Akutte knæsmerter

Vrid eller fald kan give akutte smerter i knæet og ved akut opståede smerter er det vigtigt at finde årsagen til smerten! Der kan være en skade på en af knæets mange dele eller smerterne kan udspringe fra andre områder af kroppen, fx fra hoften eller anklen. Vinterens mange skiture kan eksempelvis resultere i flere tusinde skader på knæ. Mindre hændelser, udførelse af idrætsaktiviteter eller dagligdags aktiviteter, kan også udløse akutte knæsmerter.

Behandling

Finder vi ikke nogen større skade på knæet, kan vi i mange tilfælde hjælpe dig med behandlingen.

Typisk vil behandlingen deles op i flere faser. Den første tid, hvor der stadig er mange smerter, må knæet ikke belastes for meget. Der skal bruges nedkøling med isposer flere gange om dagen af ca. 15 minutters varighed, se hvordan du gør her. Så snart den første smerte er aftaget, kan forskellige behandlingsformer og genoptræning begyndes. I det første stykke tid vil fokus være på at bevæge knæet og kun bruge begrænset belastning. Senere intensiveres træningen, indtil skaden er helt væk. Vi vil have fokus på, at du så vidt muligt når dit normale funktionsniveau igen. Dette kan også betyde, at kiropraktoren også behandler fod og hofte – ofte i form af manipulationsbehandling, hvis det viser sig, at der er problemer, der stammer derfra.

Mange knæskader, også de større f.eks. korsbåndsskader, behøves nødvendigvis ikke at opereres. I mange tilfælde vil en vel gennemført genoptræning være nok. Er knæet ustabilt eller låst anbefales dog operation.

Hjælp dig selv bedst muligt

Hvis du ikke søger hjælp direkte efter ulykken, så sørg for at aflaste knæet. Du kan lægge is på for at mindske hævelse og for at dæmpe smerte. Se hvordan du gør her. Det er de færreste knæskader, som har brug for operation eller som skal behandles akut. Så snart den værste smerte er aftaget, kan du selv prøve at bedømme knæets funktion. Kan du eksempelvis bøje og strække leddet med din egen vægt som vægtbelastning? Såfremt dette er muligt, så kan du prøve at gøre det samme med yderligere vægtbelastning. Giver dette smerte, eller er du usikker på, om der er sket en alvorlig skade, så kan vi eller læge hjælpe dig med yderligere undersøgelse.

Hvordan er fremtidsudsigterne?

Fremtidsudsigterne afhænger meget af typen af skade, og hvor stor skaden er. Drejer det sig om mindre delvise overrivninger i ledbånd eller sener, vil der efter al sandsynlighed ikke være mén på lang sigt. En overrivning af korsbåndet kan genoptrænes op til ca. 90-95 % af niveauet før ulykken, men der kan desværre opstå slidgigt i knæet senere i livet. Meniskskader har nogenlunde samme fremtidsudsigter som korsbåndsskader. Skader i ledbrusken er vedvarende og vil resultere i tidlig udvikling af slidgigt. Der findes desværre endnu ikke nogen effektiv behandling af en bruskskade, kun forbedrende behandling, der kan mindske smerterne. Det gælder ved alle skader på kroppens led, at resultatet af behandlingen og udsigterne for fremtiden af, afhænger fuldstændig af, hvor aktiv og vedholdende man selv er med hensyn til den efterfølgende genoptræning.