Akutte nakkesmerter

Akutte nakkesmerter kan have en helt tydelig årsag, som f.eks. efter en eller anden form for ulykke. Andre oplever, at et lille forkert drej af hovedet, at man har ligget eller siddet forkert med nakken eller lignende, kan udløse endog kraftige nakkesmerter. Smerterne kan også opstå akut på baggrund af længere tids overbelastning som fx ved længere tids arbejde foran en computer i en dårlig arbejdsstilling eller ved ensidigt gentaget arbejde som at male lofter. Her vil man dog typisk have mærket muskelspændinger i nakken, inden de akutte smerter udløses.

Oftest ved man dog ikke, hvad der præcist udløste smerterne, da det typisk er kombination af flere ting. Hvis smerterne opstår efter en bilulykke og først kommer snigende efter noget tid, er det ikke sikkert du kan forbinde ulykken og smerten.

Desuden viser en række undersøgelser, at risikoen for at få ondt i nakken øges, hvis man er stresset eller har det psykisk dårligt enten derhjemme eller på arbejdet. I visse tilfælde kan nakkesmerter trække ud i skulderen eller armen. Årsagerne til dette kan være mange, fx at en nerve påvirkes, som det ses ved diskusprolaps eller såkaldte “henviste” smerter fra led og muskler i nakken.

Behandling

Der findes forskellige behandlinger for nakkesmerter, som alle har til formål at mindske smerterne og hjælpe dig tilbage til din normale funktion hurtigst muligt.

Følgende kan indgå i et behandlingsforløb:

  • Manipulations- og mobiliserende behandling, forskellige bløddels-eller muskelteknikker.
  • Rådgivning om, hvordan du skal forholde dig i din hverdag, mens du har ondt.
  • Øvelser og træning.

Hjælp dig selv bedst muligt

Gode råd, når du har akutte nakkesmerter:

Køl nakken med en ispose. Hold dig i gang i det omfang du overhovedet kan du kan og undgå at sygemelde dig.

Hvis du har brug for det, kan du tage smertestillende håndkøbsmedicin, de første dage. Følg doseringsvejledningen omhyggeligt og tal evt. med din læge.

Det er vigtigt at vide at akutte nakkesmerter meget vel kan forsvinde uden behandling, og det er helt fint at se tiden an nogle dage, inden du beslutter, om du har brug for hjælp.

Hvordan er fremtidsudsigterne?

De fleste, der oplever et akut hold i nakken, oplever en markant bedring inden for de første dage.

Det er meget almindeligt at opleve perioder med nakkesmerter livet igennem, men for de fleste vil det ikke have betydning for deres almindelige aktiviteter eller deres arbejde ud over nogle få dage nu og da. Hvis du oplever et nyt hold i nakken – eller flere – indenfor et års tid kan det være tegn på mere grundlæggende problemer, som kræver en større indsats, da kan det være klogt at opsøge en kiropraktor.