Akutte smerter i underben, ankel og fod

Når vi ser akutte smerter i underben, ankel og fod har det sjældent noget at gøre med alvorlig sygdom. De akutte smerter kan umiddelbart opstå ved et vrid på anklen under løb eller ved, at du glider på et glat underlag, men de kan også opstå ved eksplosive afsæt som det for eksempel oftetst ses ved badminton.

Behandling

Vi kan i mange tilfælde foretage den indledende undersøgelse. Desuden er kiropraktorer særdeles kvalificerede til at udføre den senere rådgivning, genoptræning og korrektion af bevægelsen omkring fod og ankel. Behandlingen vil naturligvis afhænge af hvilken type skade der er tale om. Ved en overreven achillessene eller ved visse typer af knoglebrud i ankel og fod, kan en operation blive nødvendig. Andre skader behandles med bandagering eller skinner i nogle uger. For alle skader gælder det, at et genoptræningsforløb vil være med til at sikre et tilfredsstillende resultat efterfølgende.

Hvordan stilles diagnosen?

Undersøgelser af diverse skader i bevægeapparatet følger oftest en fast procedure: Der undersøges først for de skader som er synlige, og som kan vurderes ved blot at se på området.

Derefter mærkes underbenet, anklen og foden igennem for skader på muskler, sener, ledbånd og knogler. Skulle der være mistanke om brud på knoglerne vil der blive foretaget en røntgenundersøgelse. Ved mistanke om overrivning af achillessenen eller andre større seneskader eller muskelskader, kan der foretages en ultralydsscanning eller MR-scanning. For langt de fleste skader gælder det dog, at der kan stilles en diagnose ved en helt almindelig undersøgelse.

Hjælp dig selv bedst muligt

Er du alene, når skaden opstår, så lav en lille test, hvor du forsøger at mærke efter om det er muligt at bevæge tæerne, vippe med foden, og eventuelt støtte på benet. Er du sammen med andre, så få dem til at gøre det for dig. Er der fejlstilling på foden eller skinnebenet, det vil sige, ser benet eller foden forkert ud, eller er det ikke muligt at støtte på foden, skal skaden undersøges på skadestuen. Hvis den første lille test ikke viser tegn på nogen større skade, kan du selv påbegynde behandling efter RICE-princippet. Aftager smerterne og aftager den eventuelle hævelse over de næste dage, er der sandsynligvis ikke sket en større skade. Hvis smerterne ikke aftager, eller hvis de bliver værre, bør du blive undersøgt hos kiropraktor eller hos egen læge.

Hvordan er fremtidsudsigterne?

Generelt kommer de fleste sig utrolig godt ovenpå en skade, og det er de færreste skader som er meget alvorlige. Brud på achillessener og større ledbåndsskader kræver dog et langt genoptræningsforløb, og enkelte skader på foden vil efterlade et kronisk funktionstab.

Prognosen for de enkelte skader kan dog ikke gives her – men generelt kan det dog siges, at genoptræning altid er uhyre vigtig for at sikre et godt resultat.

Alarmkassen

Kontakt altid din læge eller kiropraktor, hvis:

  • Smerterne er så voldsomme, at du ikke kan støtte på benet.
  • Smerterne forhindrer almindelig aktivitet i mere end et par dage.