Brystrygsmerter

Flere oplever, at deres smerter i brystryggen opstod i forbindelse med en bestemt bevægelse eller stilling, men for mange er det ofte uklart præcist, hvad der udløste smerterne.

Der er virkelig mange strukturer, der kan forårsage smerter i brystryggen: leddene og bruskskiverne mellem ryghvirvlerne, muskler, sener og ledbånd. Smerter i bryst-ryggen og brystkassen kan også stamme fra strukturer andre steder, eksempelvis fra den nederste del af nakken eller fra de indre organer. Derfor er det altid vigtigt, at der stilles så præcis en diagnose som muligt før rådgivning og behandling iværksættes.

Behandling

Såfremt problemet stammer fra selve bevægeapparatet, dvs. fra leddene, musklerne og nerverne i området, så vil vi, ud fra den specifikke diagnose, kunne rådgive og tilbyde forskellige behandlinger og øvelser, der kan hjælpe dig af med smerterne.

Behandlingen vil således kunne bestå af:

 • Manipulationsbehandling
 • Andre manuelle teknikker – stræk, massage mm.
 • Kulde-/isbehandling eller varmebehandling.
 • Instruktion i øvelser som kan supplere og understørre behandlingen.
 • Rådgivning – om, hvordan du skal forholde dig i din hverdag, mens du har ondt.

Hjælp dig selv bedst muligt

Det vigtigste, du selv kan gøre, er, at holde dig fysisk aktiv, og i det hele taget lever et sundt liv, også selvom det kan gøre ondt. Bevægelse hjælper dig, da det får ryggen til at slappe af og får ryggen til at finde tilbage til sit naturlige bevægemønster. Sygemelding skal så vidt muligt undgås, uden at du bliver for udmattet. Som ved smerter andre steder i ryggen, så kan bryst-ryg-smerter ofte reduceres, hvis du træner din ryg efter at have haft problemerne. Det er den fysiske aktivitet, der reducerer risikoen for at få smerter igen.

Hvordan er fremtidsudsigterne?

En del af dem der får ondt i brystryggen, oplever en markant bedring inden for de første uger, men som det er nævnt i afsnittet ’Hvad kan du selv gøre?’ oplever nogle, at man hurtigt oplever en lindring, men at symptomerne vender tilbage, og kan give problemer igennem lang tid.

Alarmkassen

Smerter i brystryggen og brystet kan komme fra hjertet, og hvis du får stærke smerter i brystet, skal du naturligvis straks undersøges, for at finde ud af, om smerten kommer fra hjertet.

Hvis du oplever uforklarlige brystsmerter eller har mistanke om, at der er noget alvorligt galt, bør du straks ringe 112. Spild ikke tid på at prøve at selv-diagnosticere dine symptomer og prøv ikke at overbevise dig selv om, at brystsmerterne forsvinder af sig selv (ignorér dem ikke).

Du bør altid ringe 112 hvis du oplever:

 • Pludselige, trykkende eller strammende brystsmerter.
  Stærke brystsmerter, der stråler ud i kæben, venstre arm eller mellem skulderbladene.
 • Svimmelhed, kvalme eller øget svedproduktion.
 • Hjertebanken (hvis hjertet “galoperer”).
 • Stakåndethed.
 • Besvimelse/du besvimer.

Ved blodprop i hjertet (akut myokardieinfarkt) tæller hvert minut og en tur på hospitalet kan redde dit liv – eller i det mindste forsikre dig om, at dit helbred er fint, hvis ikke du fejler noget.

Det kan være falsk alarm. En dansk undersøgelse viser, at 13 % af dem, der bliver indlagt med brystsmerter og mistænkes for at have en blodprop i hjertet, i stedet har et lokalt problem i brystryggen. Dog hellere blive undersøgt en gang for meget end én gang for lidt.