Hold i ryggen

Hold i ryggen opstår i de fleste tilfælde meget pludseligt og uventet, altså akut. Man kan da hellerikke med sikkerhed sige, hvad der er årsagen til et hold i ryggen, derfor kan man som patientopleve at man får forskellige forklaringer alt efter hvem mantaler med.

Oplever du et hold i ryggen, vil fortællingen tit starte med, at det opstod efter ”en forkertbevægelse”, men det er ikke nødvendigvis altid en belastende bevægelse, der angives som grundtil smerterne. Af og til mener patienten, at årsagen er, at ”jeg sad i træk og frøs” eller ”jeg sad påen virkelig dårlig stol” og tit kan de slet ikke finde ud af hvad der udløste problemet.

Hjælp dig selv bedst mulig

Igen er det det bedste du kan gøre at holde dig i bevægelse, også selv om det gør lidt ondt.Bevægelse hjælper med, at få ryggen til at slappe af og får ryggen til at finde tilbage til sit naturligebevægemønster. Hvis du føler et behov for det, kan du de første par dage forsøge medsmertestillende medicin eksempelvis Paracetamol. Følg anvisningen på medicinen.

Hvis det er muligt, så anbefaler vi dig at du ikke sygemelder dig fra arbejde og at du holder digaktiv så vidt som muligt. Forskning har vist, at styrkende rygøvelser sjældent hjælper på akut hold iryggen.

Hvordan er fremtidsudsigterne?

De fleste, der får ondt i ryggen, oplever en markant bedring inden for de første uger, men det erikke usædvanligt at opleve gener i ryggen gennem nogle måneder.

Det ses ofte at man vil opleve flere perioder med rygsmerter livet igennem, men for de fleste vildet ikke have betydning for deres almindelige aktiviteter eller deres daglige arbejde.