Iskias smerter i baglåret

Iskiassmerter kan variere meget både i den måde det føles på, og der kan samtidig være mange forskellige årsager til smerterne. Man kan altså ikke afgøre årsagen til smerterne alene ud fra hvor og hvordan smerterne føles. Smerterne kan sagtens have udspring i det nederste af ryggen eller musklerne i ballen, selvom det kun gør ondt i benet. Generelt vil man dele det op i smerter over knæet og smerter under knæet. Såfremt du oplever smerter over knæet, vil du opleve varierende smerter, normalt af en dyb, borende karakter, i lænd, baller og baglår. Ved denne type er der ikke tale om et egentligt tryk på iskiasnerven. Smerterne skyldes ofte ledproblemer i lænd, bækken, hofte og knæ eller henviste smerter fra muskler i sæderegionen.

Har du derimod smerter under knæet kan det skyldes et egentligt pres på nerven. Det er det samme man mærker ved diskusprolapser. Smerterne vil ofte være skarpe, brændende og overfladiske, og kan være suppleret med tegn på, at nerver påvirkes. Nervepåvirkningen mærkes som sovende/døde fornemmelser eller en fornemmelse af kulde, varme eller vibration. Hvis du sidder ned, kan det desuden være umuligt at strække det dårlige ben i knæet.

Behandling

Så snart diagnosen er stillet vil behandling påbegyndes. Der vil ofte være tale om en kombination af flere forskellige ting, det kunne indebære: Instruktion i øvelser og træning, herunder manipulationsbehandling, dvs. specifikke tryk, der frigør fastlåste led. Anden manuel behandling som fx trykmassage og afspænding, samt rådgivning om, hvordan man skal forholde sig for at blive smertefri og undgå tilbagefald.

Hjælp dig selv bedst muligt

Det er altid en god idé, at du lægger mærke til, hvordan det, du laver i din dagligdag, påvirker dine smerter. På den måde kan du blive bedre til at passe på dig selv og din krop. Forskning peger på, at en aktiv livsstil generelt hjælper. Brug eventuelt håndkøbsmedicin i form af paracetamol, mens smerterne er værst, eventuelt i kombination med et gigtpræparat. Tal med din læge om dette.

Alarmkassen

Kontakt din læge eller kiropraktor, hvis:

  • Smerterne er så voldsomme, at du ikke kan bevæge dig.
  • Smerterne forhindrer almindelig aktivitet i mere end et par dage.
  • Hvis du har besvær med at holde på vand eller afføring opsøges læge/skadestue ø jeblikkeligt