Karpaltunnelsyndrom

Årsagen til at tilstanden udvikles er, at pladsen mellem senerne i hånden/håndleddet er blevet for trang, og derved klemmes nerven. Det er dét, der giver en form for sovende fornemmelse. Ofte bliver irritationen større om natten og det skyldes, at vi om natten ikke leder væske væk fra hænder og fødder lige så effektivt som vi gør det om dagen. De fleste kender godt dét, at når vi vågner så sidder fingerringene lidt strammere om morgenen, og der bliver samtidig også trykket mere på nerven. Hvis man står op og laver lidt, øges gennemstrømningen af væske igen, og symptomerne vil aftage. Nerven, der påvirkes, (medianus-nerven) passerer håndleddet ud til hånden gennem den såkaldte karpaltunnel (deraf navnet karpaltunnelsyndrom). Sidder denne i klemme, kan der opstå symptomer i hånden og nogle af fingrene. Ofte finder man ingen entydig forklaring på, hvorfor tilstanden har udviklet sig.

Men Karpaltunnelsyndrom kan også skyldes andre sygdomme eller skader. Det kan være forandringer efter et knoglebrud i området, medfødte snævre pladsforhold, lavt stofskifte, graviditet, diabetes eller overbelastning gennem ensidige håndbevægelser under arbejde. Erhverv som frisører, skribenter, maskinoperatører, pladearbejdere, slagtere, industriarbejdere, rengøringspersonale og personer, som arbejder med vibrerende værktøj er mere udsatte overfor tilstanden. Du kan også opleve en sovende fornemmelse i ring- og lillefinger, det er en variant af tilstanden, her er det en anden og mindre nerve, der er afklemt, men ellers er mekanismen helt den samme. Denne variant kan f.eks. opstå hvis man har cyklet meget og siddet med hånden presset mod styret i længere tid.

Behandling

Først undersøger vi tilstanden hvor der derefter lægges en plan for behandlingen. I behandlingen kan indgå mange elementer, bl.a. manipulationsbehandling, forskellige former for muskelarbejde, mobilisering, træningsøvelser og desuden mere generelle råd og vejledning. Det er ofte effektivt med manipulation af leddene, typisk i form af små præcise træk eller tryk på de involverede knogler og led.

Hjælp dig selv bedst muligt

Du skal undgå at provokere symptomerne, og det kan hjælpe med udspænding, aflastning, og din behandling hos en kiropraktor. Operation er også en mulighed, men bør overvejes nøje. Man kan risikere at danne arvæv efter operationen, og så vil arvævet i stedet ligge og fylde i karpaltunnelen, og kan give fornyet tryk på nerven. Såfremt symptomerne er opstået i forbindelse med belastning, kan du i første omgang forsøge at aflaste hånden.

Et godt råd er at udspænde underarmsmuskulaturen, det gør du således:

  1. Sæt hænderne på kanten af et bord, så fingrene peger ud mod dig selv, læn lidt frem og mærk strækket på forsiden af underarmene.
  2. Stræk armen frem foran dig med håndfladen fremad. Tag nu fat om hånden med den anden hånd og træk fingrene bagover til du mærker stræk på underarmens underside.

Hvordan er fremtidsudsigterne?

Det bedste du kan gøre, er at være opmærksom på hvilke ting, der forværrer generne – skriv dem eventuelt ned og hold på den måde øje med dem. Det kan blive nødvendigt at ændre på bevægelser og belastninger både på dit arbejde og  derhjemme.