Lyskesmerter hos teenagere

Lyskesmerter hos sportsaktive teenagere ses ret ofte. Kroppen gennemgår store forandringer i puberteten, vækstspurten er i gang og kønshormonerne er meget aktive. Denne anatomiske og fysiologiske forandring giver stærkere muskler, men da knoglerne modner langsommere, er der er risiko for nogle særlige aldersrelaterede lyskesmerter. Derfor kan der opstå en del overbelastningsskader og skader i lyskeregionen hos teenagere.

Behandling

Til at behandle denne type skader bruger vi konservativ behandling, såfremt der ikke er tale om direkte afrivninger. Der holdes samtidig pause fra al sport, så længe der genoptrænes.

Lyskeskader behandles ud fra et program, som vi tilrettelægger sammen med dig. Det betyder, at der skal gennemføres et genoptræningsforløb som både består af en såkaldt passiv genoptræning, hvor vi fx udfører tværfibermassage, manipulation af bækkenet, samt aktiv genoptræning, hvor du selv skal lave øvelser. Muskelafrivninger derimod skal vurderes af en ortopædkirurg med speciale inden for netop dette område og behandlingen består af kirurgi derefter genoptræning.

Hjælp dig selv bedst muligt

Såfremt smerterne kommer snigende over tid, vil det være klogt at holde pause fra aktiv sport i en periode, for at se, om smerterne går i sig selv. Hvis de ikke gør det, skal du opsøge en kiropraktor for videre undersøgelse. Er smerterne kommet akut eksempelvis under udførelse af sport, eller ved fx et styrt, bør du ikke se tiden an, men straks få det undersøgt.

Hvordan er fremtidsudsigterne?

Lyskeskader kan være utroligt langvarige. Alt for tit søges der først behandling langt henne i forløbet uden, at teenageren har holdt pause fra aktiviteter. Det kan være med til at forlænge behandlingen, men såfremt der gennemføres en kvalificeret og disciplineret behandling og genoptræning, vil der som oftest ikke være følger efter endt genoptræning.

Tidsmæssigt ser vi typisk at det varer mellem 3–6 måneder inden aktiv sport kan genoptages. I svære tilfælde kan der gå op til et år, og så er der stadig ingen garanti for at der ikke vil være mén.