Migræne

Vi ser ofte at migræne er arveligt, især for migræne med aura. Mange oplever, desuden at forskellige føde- eller drikkevarer fremkalder et anfald, fx chokolade og rødvin. De specielle faktorer varierer meget fra dag til dag og fra patient til patient. Nogle kvinder kan desuden opleve anfald op til deres menstruation.

Behandling

Behandling af migræne er medicinsk. Den medicinske behandling kan enten være forebyggende eller som behandling af det enkelte migræneanfald. Hvis patienten udover migrænen oplever spændings- eller nakkehovedpine, oplever nogle patienter, at hyppigheden af migræneanfaldene aftager når spændings- eller nakkehovedpinen bliver behandlet, men det er sjældent at migræneanfaldene fuldstændig forsvinder. Nye retningslinjer for behandling af hovedpine anbefaler manipulationsbehandling ved migræne og desuden kan det være nyttigt for migrænepatienter med tværfaglig behandling – herunder massage.

Hjælp dig selv bedst muligt

Flere oplever at rygning, rødvin, bestemte fødevarer, for lidt søvn eller spændinger i al almindelighed kan udløse et migræneanfald. Lider du af migræne, vil det derfor være en god idé at undersøge eller være opmærksom på, om der er ting, der ”går igen”, når du får et anfald. Migrænepatienter mærker dog ofte, at der er gevinst ved en rolig hverdag med god planlægning.

Hvordan er fremtidsudsigterne?

Hvis man bliver ved med at få anfald af migræne er det vigtigt at komme i behandling. Ofte kan anfaldenes hyppighed nedsættes og kontrolleres bedre med den rette behandling. Da prognosen afhænger af typen af migræne og mange andre omstændigheder, bør du diskutere fremtidsudsigten med din læge eller specialist. Se desuden under afsnittet ’Behandling’.

Hvis man har hyppige anfald af migræne, vil man ofte blive tilbudt en forebyggende behandling med tabletter. Ofte må lægen forsøge flere slags medicin eventuelt i kombination, før det mest virksomme, for den enkelte patient, bliver fundet.