Overbelastningssmerter i baglåret

Der kan være flere årsager til overbelastningsskader i baglåret. De kan stamme fra muskler og led i lænderyg, bækken, hofter, knæ og fødder, der ikke fungerer som de skal, og det giver en uhensigtsmæssig belastning på baglåret. Det kan potentielt udløse forandringer i selve musklen da det udvikler en stivhed i musklen. Det kan samtidig medføre forandringer i musklerne, der hvor de hæfter på knoglerne – eller det kan give en irriteret slimsæk. Triggerpunkter i sædepartiet kan også få smerter til at stråle ned i baglåret. Overbelastningsskader kan også være resultatet af en irritation eller i meget sjældnere tilfælde et egentligt pres på iskiasnerven lokalt i ballemuskulaturen eller i ryggen.

Behandling

Efter diagnosen stilles vil vi igangsætte en behandling. Behandlingen vil selvfølgelig afhænge meget af, hvad det bagvedliggende problem helt præcist er. Der kan både benyttes manipulations- og mobiliserende behandling til lænd, bækken, hofte eller knæ, men også forskellige bløddels- eller muskelteknikker kan benyttes i sæde og baglår. Genoptræning har meget stor betydning ved denne type skader, som supplement til den manuelle behandling. I nogle få tilfælde kan det, i samarbejde med egen læge, komme på tale at lægge en såkaldt ”blokade”, (som er en indsprøjtning at steroid hos lægen).

Hjælp dig selv bedst muligt

Førstehjælpen ved en overbelastningsskade er afkøling med is eventuelt i kombinationen med RICE teknikken – det vil mindske hævelsen og dermed smerten. Som ved alle andre symptomer bør du stoppe op og overveje, hvad årsagen til smerten kan være, og hvad du i givet fald kan gøre for at undgå fortsat irritation. Du skal tage hensyn til skaden, undlade at lave de bevægelser, der gør ondt, og eventuelt holde en pause i træningen af den skadede del, mens resten af kroppen fortsat kan trænes eller motioneres. Efter pausen indledes genoptræning. Strækøvelser af sæde, baglår og læg kan forsøges, men generelt er symptomer af denne slags så problematiske, at det bedste du selv kan gøre, er at opsøge hjælp til undersøgelse og behandling.

Hvordan er fremtidsudsigterne?

Det er svært at udtale sig omkring varigheden af en skade. Helingstiden vil være individuel, og både skadens omfang og skadens placering er af afgørende betydning. Den rigtige behandling kan fremme helingen lidt, men har stor betydning for, hvordan funktionen er efterfølgende.

Hver gang der sker en vævskade, sker der en heling og en arvævsdannelse. Langt de fleste skader i baglåret forløber ukompliceret og giver ikke gener efterfølgende.