Smerter i albuen (ydersiden)

Smerter på ydersiden af albuen opstår typisk gradvist. Albuen vil være øm, når man trykker på dens yderside omkring knoglefremspringet, og du kan fornemme en sovende fornemmelse i armen. Smerterne forværres når hånden bruges. Der er desuden ømhed, når man trykker mod knoglen på ydersiden af albuen, samt i muskulaturen lige nedenfor.

Smerterne kan stråle op i overarmen og ned langs underarmens yderside. Du kan opleve en fornemmelse af svaghed i håndleddet, så man har svært ved at gøre ting, der kræver, at man bruger kræfterne i hånden. Selv om der kan være mange smerter, og selvom det kan tage lang tid at behandle tilstanden, og komme sig helt over generne, er de oftest godartede.

Symptomer

Overbelastningstilstande kan udløses af rigtig mange ting, men kan inddeles i to hovedkategorier:

  1. A) Overbelastningstilstande som er periodevise: Du har lavet den samme bevægelse for meget i en kortere periode, fx hvis du har lavet meget havearbejde, malet lofter eller lignende.

Hvis du kan finde frem til en afgrænset ting, der er skyld i overbelastningen, kan du nemmere undgå belastningen og for eksempel dele arbejdet op, så det ikke forværrer din overbelastningsskade.

  1. B) Overbelastningstilstande som skyldes aktiviteter i din hverdag: Du har i dit arbejde mange ensartede bevægelser. Måske har du ligefrem ignoreret de begyndende symptomer længe, dine smerter er nu tiltaget og er nærmest uudholdelige. I den situation er det straks sværere, både at konstatere, hvad præcist i din hverdag, der har udløst problemet, men også at komme af med det igen.

Hjælp dig selv bedst muligt

Har du nogen af de nævnte symptomer og har mærket smerterne komme snigende over tid, for eksempel ved, at du har lavet gentagne bevægelser, så er det højst sandsynligt en overbelastning, der er tale om. Vores råd til dig er, i en periode, at aflaste og undgå de bevægelser, som fremprovokerer smerterne. Du kan have gavn af isbehandling, samt af at lave enkelte øvelser, der kan afhjælpe smerterne, og som fremover vil forebygge, at du får tilbagefald.

Behandling

Når vi har undersøgt dig og stillet diagnosen, lægges en plan for behandlingen. I behandlingen kan indgå mange elementer, bl.a. manipulationsbehandling, forskellige former for muskelbehandling, mobilisering, træningsøvelser ud og mere generelle råd og vejledning.

En golfalbue kan behandles direkte på de involverede muskler, men også ved at sikre normal bevægelighed i nakke, skulder, albue og hånd, da nedsat funktion her kan være en medvirkende årsag til, at tilstanden opstår. Det kan komme på tale, i en periode, at tage ”gigtmedicin” (den type smertestillende tabletter, der kaldes NSAID), i samråd med din egen læge.