Smerter i hoften hos voksne

Smerter i hoften hos voksne (over 35-40 år) kan skyldes en række forskellige problemer, som afhænger af, hvordan smerterne er opstået, hvor længe de har været der og hvor smerterne er lokaliseret. Det kan eksempelvis være forstrækning i en muskel eller et senefæste, irritation af slimhinden eller en slimsæk eller decideret skade på brusk eller ledlæbe.

Når vi bliver ældre (efter 30 års alderen) begynder muskler, sener, knogler og led at miste elasticiteten og har nemmere ved at blive irriterede efter eller under belastning. Det kan vise sig i smerter, stivhed og ømhed efter årets første løbetur, havearbejde eller forårets store rengøringsseance. I en stor del af hofteproblemer hos voksne og ældre er der tale om begyndende artrose (slidgigt).

Behandling

Selve behandlingen vil afhænge af diagnosen og hvilke strukturer i hoften som er påvirket af skaden. Er problemerne akutte eller opstået på grund af overbelastning er det mange gange nødvendigt med aflastning eller hvile i en periode indtil hævelse og irritation er aftaget. Afkøling med is kan være relevant i akutte tilstande og smertedækning ved hjælp af smertestillende medicin kan være nødvendig.

Herefter gælder det om at etablere den fulde funktion i hoften og i muskler, sener og ledbånd omkring hoften. Det kan gøres med behandling hos kiropraktoren inklusiv de rette øvelser eller træning. I starten vil det være nødvendigt at trappe roligt op til fuld aktivitet i idræt eller sport for at styrke muskler og led til niveauet før skaden. Er der tale om typer af dysplasi i hoften eller skader på ledlæbe, brusk eller knogle er det mange gange nødvendigt med vurdering og behandling på ortopædkirurgisk afdeling. Har du fået konstateret artrose(slidgigt) i hoften er der i dag gode muligheder for at sætte ind med den rette behandling tidligt i forløbet.

Hjælp dig selv bedst muligt

Det er vigtigt at du sætter dig ind i og forstå, hvorfor problemet med hoften er opstået, da det derved er nemmere at forstå de råd og den vejledning samt eventuelle øvelser man skal lave for at afhjælpe problemet. I den situation er det vigtigt at du stiller spørgsmål til os, hvis der er noget du ikke er sikker på eller ikke forstår.

Hvordan er fremtidsudsigterne?

Fremtidsudsigterne ved mange skader eller overbelastninger af hoften er god, men det afhænger af hvor længe problemet har været til stede, skadens omfang eller om det er en gammel skade som pludselig er brudt op. Derudover kræver de fleste hofteproblemer en meget disciplineret indsats for et godt resultat og desuden råder vi altid til at følge råd og vejledning samt eventuelle øvelses- og træningsprogrammer. Har man fået konstateret artrose(slidgigt) i hoften vil det kræve en kontinuerlig indsats med tilpasning af aktivitetsniveau, den rette træning og behandling