Smerter i underben, ankel og fod p.g.a slidforandringer

I takt med at vi bliver ældre er det helt naturligt at vi slider på vores led, og under tiden kan det give mange problemer. Jo tidligere i livet slidforandringerne opstår jo værre kan det helt overordnet siges at være. Der findes nemlig endnu ikke nogen medicin, der kan kurere slidgigt i leddene. I forbindelse med udvikling af slidgigt, vil man for visse led kunne se en misdannelse af leddet. Mest iøjnefaldende ses det hos personer med knyster (hallux valgus) på storetæerne, hvor slidforandringer ses som misdannelser med rødme.

Behandling

Forskning har vist, at regelmæssig træning, en sund livsstil og normalvægt er den bedste behandling. Vi er kvalificerede til at hjælpe dig med rådgivning, vejledning og eventuel behandling. Manuel behandling med frigørelse af leddene, for at optimere leddenes funktion, har generelt en lindrende effekt. Det kan også være vigtigt at bruge korrekt fodtøj med tilpassede såler til din situation. Er dette ikke nok, kan et irriteret led lindres med en indsprøjtning af binyrebarkhormon hos lægen.

Hjælp dig selv bedst muligt

Hvis du har fået slidgigt i en ankel eller i foden, er det vigtigt, at du anvender den type fodtøj, som giver den bedste støtte og lindring for smerte. Smerte fra slidgigt kan komme i bølger og har fødderne været overbelastet ved for megen gang en dag eller to, kan der efterfølgende være flere uger med smerte. Der kan gå lang tid mellem smerteperioderne og hvis det er muligt at begrænse belastningen af fødderne i den smertende periode vil det være godt for dig. Er du overvægtig, kan du desuden opleve en fordel ved at tabe dig. Studier på sportsfolk viser, at der ved en fordobling af løbehastigheden også sker en fordobling af belastningen på foden. Det betyder, at både hastighed, men også vægten, har betydning for belastningen af foden.

Hvordan er fremtidsudsigterne?

Prognosen for slidgigt er desværre ikke særlig god. Hvis ovenstående råd om levevis, medicinering, træning og behandling følges, kan generne dog i nogen grad mindskes.

Alarmkassen

Opstår der pludselig hævelse og rødme omkring et led der smerter og gør ondt, bør du få det undersøgt. Du skal henvende dig til egen læge eller til en speciallæge, hvis du mærker en uforklarlig smerte i underbenet og foden. Det kan i værste tilfælde vise sig at være en blodprop i underbenet eller i foden.