Snigende smerter i underben, ankel og fod hos børn

I de fleste tilfælde er små børn platfodede, sjældnere har de en stærkt udviklet svang – en såkaldt hulfod, og mere sjældent en decideret klumpfod. Når foden og benet bliver stærkere vil platfoden automatisk blive rettet op. Nogle børn forbliver dog platfodede, og man kan, når de bliver 5-6 år, begynde på at træne muskulaturen omkring foden op for at korrigere problemet. I svære tilfælde kan specielle såler bruges for at korrigere. Der skal dog fortsat trænes. Hulfod kan ikke trænes væk, og det er kun såfremt foden giver smerte anbefales brug af såler, for at mindske smerterne.

Hvis barnet har en decideret klumpfod, skal der en operation til for at opnå normal gangfunktion.

Nogle små børn går og løber på tæer, det kaldes tågængere. Det skyldes, at achillessenerne er for korte, og barnets vægt kan ikke presse hælene til underlaget.

Behandling

Selve behandlingen tager tid, og der må holdes pause fra sport, hvilket kan være hårdt, især hvis der er tale om en teenager. Derefter skal det overbelastede område genoptrænes. Det kan være nødvendigt at forbedre fodens funktion med manipulation, balanceøvelser, og eventuelt også med såler. Tidshorisonten kan derfor være meget varierende, men typisk varer det fra tre til seks måneder. En mindre grad af tågang kan i mange tilfælde behandles med smidighedstræning af lægmuskler, hvor sværere tilfælde kun kan behandles med en operation, hvor man forlænger achillessenen. Det ældre barn og den unge teenager kan desuden udvikle smerter bag på hælen, der hvor achillessenen hæfter. Barnet vil typisk klage over smerter i hælen og op i achillessenen, når de belaster benet. Der vil over tid ske en gradvis forværring af smerten, så barnet vil være begrænset i fysisk aktivitet. Smerten skyldes ofte en overbelastning af achillessenens fæste til hælknoglen – så kaldt Sevèrs sygdom.

Hjælp dig selv bedst muligt

Det er vigtigt, at du som forældre lægger mærke til, om barnet trækker sig fra fysisk aktivitet og hellere vil sidde ned, og om der er klager over smerter. Hvis smerterne kun har stået på i en kortere periode, så sørg for, at barnet holder en pause fra sport i 2-4 uger. Start derefter gradvist sportsaktiviteterne igen. Det er ikke nødvendigt at tage smertestillende medicin eller gigtmedicin til lindring, da gigtmedicin desuden forringer kroppens naturlige helingsproces. Såfremt barnet er hårdt ramt, eller smerterne kommer tilbage efter en pause, bør barnet undersøges.

Hvordan er fremtidsudsigterne?

I langt de fleste tilfælde er fremtidsudsigterne rigtig gode og børnene vender efterfølgende tilbage til det normale aktivitetsniveau helt uden mén og uden problemer. Den frustrerende del er varigheden af skaden. Det kan tage lang tid at komme sig helt. Men prognosen er altså god – med rigelig tålmodighed!

Hvordan er fremtidsudsigterne?

Hvis smerten er opstået ved en skade eller et traume skal benet undersøges for brud, ledbåndsskader og andre bløddelsskader, der svarer til skader hos voksne. Kommer smerten snigende, skal barnets symptomer tages seriøst. Smerterne kan være udløst af overbelastningproblemer, men kan også være et tegn på alvorlig sygdom f.eks. leukæmi og knoglecancer.

Kontakt din læge eller kiropraktor, hvis:

  • Smerterne er så voldsomme, at barnet ikke kan støtte på benet.
  • Smerterne forhindrer almindelig aktivitet i mere end et par dage.