Spændingshovedpine

Så snart vi har undersøgt dig og stillet diagnosen ”spændingshovedpine”, vil vi kunne igangsætte flere forskellige behandlinger, for at finde ud af, hvad der lige netop hjælper dig. Behandlingen kunne indebære manipulationsbehandling, forskellige former for muskelarbejde, øvelsesterapi og mere generelle råd og vejledning.

Hjælp dig selv bedst muligt

Først og fremmest skal du undersøges for at være sikker på, at der ikke er fundet nogen alvorlig årsag til din spændings-hovedpine, og det kan være en god idé at lægge mærke til hvornår spændingshovedpinen opstår, så du muligvis kan opdage et mønster og være i stand til at bryde det. Hold små pauser i dit stillesiddende og statiske arbejde og lav evt. enkle øvelser som skulderrulninger og strækøvelser indimellem.

Her er nogle råd, som du kan afprøve.

Rådene gælder hovedpiner generelt:

  • Undgå alkohol og rygning.
  • Vær opmærksom på ikke at trække skuldrene for meget op til hovedet, især i forbindelse med køligere vejr.
  • Skift din arbejdsstilling oftere. Du kan eksempelvis justere stolens indstilling et par gange i løbet af dagen. Du kan også lave afspændingsøvelser i dine pauser, desuden kan du tilmelde dig dagens pausegymnastik fx her.
  • Ved akutte smerter kan du bruge smertestillende håndkøbsmedicin, men spørg din læge eller apoteket til råds.
Hvordan er fremtidsudsigterne?​

Såfremt du reagerer godt på behandling, er der gode udsigter til at reducere spændingshovedpinerne, og hvis man samtidig får taget hånd om de ting i hverdagen som kan være med til at forværre dem, vil du formentlig ikke opleve mere end normalt. Motion i form af lav belastning og udholdenhedstræning, forbedret kost, rygestop, et forbedret søvnmønster og en god arbejdsstilling har vist sig at kunne forebygge spændingshovedpiner til en vis grad