Underben, overbelastningsskader i underben, ankel og fod

Der kan være mange årsager til overbelastningsskader i fod, ankel og underben. De kan opstå i forbindelse med bestemte jobfunktioner, fx arbejde med høj daglig aktivitet megen gang, måske i dårligt fodtøj. Overbelastningsskaderne kan også opstå som følge af en tidligere skade på foden eller anklen, som har udløst et skævt gangmønster. De kan også skyldes sport, hvor foden ikke har været tilstrækkelig stærk og fleksibel eller hvor fodtøjet ikke har været tilpasset personen.

Overbelastningsskader udvikler sig typisk over flere dage eller måneder, og det kan i nogle tilfælde kræve et godt overblik at udrede. Det er nemlig ikke altid, at det er den smertende struktur eller kropsdel, som er årsagen til problemet, det er måske kun et symptom. Vi er specialister i at udrede den slags problemstillinger. Stort set alle områder i dit ben kan give uspecifikke smerte i underben, ankel eller i foden. Som oftest fortæller patienter om ømme svangsener (hælsporer), nedsunken forfod, achillessener, ankler og lægmuskler.

Behandling

Vi tilpasser behandlingen af disse skader til den individuelle patient, da den rettes mod det sted og den struktur, hvor smerterne viser sig at stamme fra. Nogle behandlinger kræver kun en mindre rettelse af nogle leds bevægelse, eventuelt kombineret med simple øvelser. Andre overbelastningstilstande kan kræve måneders pause fra sport eller reduktion i belastning, behov for behandlinger kombineret med et målrettet genoptræningsprogram, samt supplerende støtte med såler. Overbelastningsskader vil sjældent kræve operation, men visse betændelsestilstande kan med god effekt behandles med binyrebarkhormon, som ordineres af egen læge, hvis anden behandling ikke skulle synes at virke.

Hjælp dig selv bedst muligt

Hvis du selv kan mærke og fastslå grunden til, at det gør ondt, så undgå at komme ud i den belastende bevægelse. Giver dine sko ikke den optimale støtte, så prøv at skifte til et andet par eller en anden model. Får du smerter, når du løber, så hold pause fra løb i en periode og skift i mellemtiden til en mere mild motionsform som cykling eller svømning. Hvis du er overvægtig, kan et arbejde med megen gang være en stor belastning for dine fødder. Et vægttab kan derfor også være en del af løsningen på problemet.

Hvordan er fremtidsudsigterne?

De fleste, der får smerter i underben, ankel eller fod oplever en markant bedring inden for de første uger, men det er ikke usædvanligt at have lettere gener gennem de første par måneder. Følg de anvisninger som din behandler giver dig, så er der størst chance for, at du kommer dig helt over generne.

Alarmkassen

Kontakt din læge eller kiropraktor, hvis:

  • Smerterne er så voldsomme, at du ikke kan støtte på benet ved normal belastning.
  • Hvis du mærker forværring ved fysisk aktivitet, og/eller har smerter i hvile.
  • Hvis smerterne ikke forsvinder efter en kortere pause, fra aktivitet f.eks. sport.